Vergi levhası, Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Bu belge, kazanç tutarlarını ve ilgili vergi miktarlarını göstererek vergi tarhına esas olur. 6111 Sayılı Kanun’a göre, vergi mükelleflerinin bu levhayı alması zorunlu olup, asması ise opsiyoneldir. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’ne tabi olan mükellefler, her yıl mayıs ayının sonuna kadar bu belgeyi temin etmekle yükümlüdür.
Ticaretten kazanç elde edenler, tarımsal faaliyetlerden gelir sağlayanlar, serbest meslek sahipleri, kolektif veya komandit şirket ortakları, anonim ve limited şirketler, eshamlı komandit şirket ortakları gibi çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren kişiler veya kuruluşlar vergi mükellefi olarak, vergi levhası almak zorundadır.
Gelir vergisi mükellefleri, beyanname sunduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı devreye girer. Vergi levhası, beyannamede bulunan bilgiler temel alınarak oluşturulur ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına kaydedilir. Bu süreç, mükelleflerin beyanname verme sonrasında vergi işlemlerini yönetmelerine olanak tanır.
Adı ve soyadı:
Ticari unvanı:
İş yeri adresi:
Vergi kimlik numarası:
Bağlı bulunduğu vergi dairesi:
Vergi türü:
İşe başlama tarihi:
Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü:
Faaliyet durumu:
Son üç yıla ait matrahlar:
Gelir idaresi başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından verilecek onay kodu:
Vergi levhası almak zorunlu olan mükellefler, vergi levhalarını:
bulundurmakla yükümlüdür. Bu yerlerde vergi levhasının bulundurulması, vergi mevzuatına uygunluğu sağlamak adına önemli bir gerekliliktir.
Vergi levhası bulundurmak, mükellefler için bir yükümlülüktür ve iş yerlerinde vergi levhasını gerektiği zaman ibraz etmek amacıyla tutmalıdır. Birden fazla katlı iş yerlerinde her katta ayrı bir vergi levhası bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Vergi levhası almak, mükellefler için bir gerekliliktir, ancak bu levhayı asmak zorunlu değildir. Daha önce bu levhayı asmak zorunlu olsa da, yapılan değişiklikle birlikte bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır.
Vergi levhası sorgulama süreçleri sıkça merak edilmektedir ve bu yazımızda bu işlemi detaylı bir şekilde açıklamak istiyoruz. İşletme sahiplerinin sıklıkla ilgi gösterdiği bu konu aslında karmaşık değildir, ancak zorunlu bir işlemdir. Bazı iş yerleri, vergi levhalarını iş yerlerinde bulundurmak zorundadır ve bu durumda vergi levhası sorgulama ihtiyacı ortaya çıkar. E-vergi levhası sorgulama işlemi sayesinde, iş yerlerinin vergi levhasının varlığı kolayca anlaşılır. Peki, e-vergi levhası sorgulama nasıl yapılır?
E-vergi levhası sorgulama işlemi, e-devlet sistemine girilerek basit adımlarla gerçekleştirilebilir. İşte vergi levhası sorgulama işlemlerinin detayları:
Vergi levhası sorgulama işlemi, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu sayede işletme sahipleri kolayca vergi levhalarına erişim sağlayabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden vergi levhası sorgulama işlemi şu adımlarla gerçekleştirilir:
E-devlet üzerinden vergi levhası sorgulamak oldukça pratiktir. İşte bu süreç şu adımlarla gerçekleşir:
Günümüzde vergi levhası alma zorunluluğu bulunmaktadır, bu nedenle vergi mükellefleri bu işlemi hızlı bir şekilde tamamlamalıdır, aksi takdirde para cezalarıyla karşılaşılabilir. İnternet üzerinden sorgulama yapmak ise son derece basittir.